Шиене на гоблен – какво трябва да знаем

Шиене на гоблен – какво трябва да знаем

Преди години във всеки дом почти можеше да се види гоблен, закачен на стената. Поставен в тежка рамка с орнаменти, той гордо заемаше централно място в хола и се беше превърнал във фокусна точка. А ако страстта на собствениците към гоблени с шиене беше голяма, имаше цяла галерия от тези шити на ръка произведения на изкуството.

Днес гоблените като че са малко позабравени и изместени от стените от по-модерно и абстрактно изкуство, а домакините, които прекарваха часове наред в шиенето, са истинска рядкост. Защото шиенето на гоблен е не само изкуство, но и талант.

И дори тази бродерия с шев върху бялото платно да е лесна за научаване, истината е, че изисква време и търпение докато се усвои напълно.

 

История на гоблените

 

Ето и малко история. Гобленът е изтъкана или бродирана върху платно декоративна картина, а нейната история може да се проследи още преди хиляди години от Древен Египет.

Името „гоблен“ идва от основаната през 1601 година в Париж Manufacture des Gobelins (манифактурата на братята Гоблен). Но след като машините влизат в живота на хората, шиенето на ръка на гоблени позапада. Едва в средата на миналия век то изживява своя Ренесанс, благодарение на Жан Люрса.

Днес много хора изпитват истинска страст в шиенето на гоблени, а на Запад това изкуство е много ценено и търсено. 

Шиенето на гоблени има както творчески, така и терапевтичен ефект. То ангажира и ръцете, и въображението, карайки тялото да се отпусне и да се отдаде на простия нежен ритъм на конците, минаващи през платното.

Работейки с техниката на шевовете, проектирани специално за игла, проектът може да бъде направен като графика или диаграма, като се отброяват квадрати и се правят шевове върху платното. Или пък да се попълни картина, която е нарисувана върху самото платно.

Игленото платно е пресована тъкан, която реално е основата на работния проект. Предлага се в различни размери – от много фино платно, което прилича на марля, до груба материя

 

Видове бодове

 

Начинаещите, които тепърва започват да изучават гоблените трябва да научат основните видове.

Свободна бродерия се шие върху рисунка или отпечатан мотив. Тук могат да се включат различни видове бодове, а самата бродерия може да се направи с разнообразни по вид конци.
 

Броен кръстат бод е друг популярен за начинаещите бод. Той се прави по чертеж или инструкция като се броят квадратче по квадратче, а накрая се оформя изображение. 

Подходяща за начинаещи техника е кръстат бод. При него има прости х-образни шевове.

Друг вид бродерия е рисуването с нишки. Тук се използва комбинация от дълги и къси шевове, разнообразни цветове, докато се получи картина.

 

Конци

 

Не всички прежди и конци са подходящи за игли, но има стотици влакна, които могат да се използват за шиенето на гоблени. Начинаещите започват с конци за бродиране, разделени на шест фини нишки. Има много марки, от които може да се избира, като различни са дебелината и покритието.

 

Избор на правилна игла

 

Гоблените изискват и различни видове игли за шиене. Освен че се предлагат с различни размери и дебелина, се разграничат още с остра или с тъпа точка, в зависимост от тъканта, върху която се прилагат.

Важно е да се определи правилният размер, необходим за конкретния проект, както и различни начини за лесно и правилно придвижване на иглата, за да изглеждат шевовете гладки и равномерни.

Друг задължителен за всеки, който се захване с шиене на гоблен инструмент е ножицата – задължително остра. За да се поддържа тъканта опъната и да бъде по-лесна за работа, се слага в обръч. Има както пластмасови, така и дървените обръчи, в различни размери.

Това са основните инструменти, след това трябва много ентусиазъм и желание да се научат различните техники и методи на шиене.

 

Когато гобленът е ушит, още не е съвсем готов! Той ще блесне в пълната си светлина, след като му придадете завършен вид с подходяща рамка за гоблен.

 

Изберете Вашия гоблен за шиене още сега оттук

за стена с коне

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“. Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки.